Kontakt Info

Eskilstunavägen 34, 644 30 Torshälla

info@efendys.se

Svenska Köket

Det svenska köket är helt fantastiskt. Och förutom de maträtter som vi är mest kända för, som exempelvis köttbullar, smörgåstårta och knäckebröd.

Det svenska köket innefattar en hel del olika traditionella rätter och traditioner som växt fram genom generationer kring dryck och mat. Många gånger så är det rätter som bygger på helt unika och lokala inhemska traditioner och råvaror som är extra traditionellt för de olika trakterna.

Det traditionella svenska köket är enklare än andra europeiska kök. Bland de mest populära rätterna i svensk husmanskost finns det svenska smörgåsbordet, vilket är ett antal små och varma eller kalla rätter som serveras i formen av en buffé. Smörgåsbordet inkluderar vanligtvis sill, rökt ål, rostbiff, kokt potatis, inlagd fisk, lingonsylt, Janssons frestelse, och svenska köttbullar. Sverige omges av vatten varför det inte är förvånansvärt att se fisk och skaldjur och i synnerhet lax på middagsbordet.

Förrätter:

Toast Skagen 79:-

En klassisk toast skagen på handskalade räkor

Lax Tartar 89:-

Rökt och rökt lax på kavring serveras med hovmästarsås.

Bruschetta 79:-

Parmaskinka, tomat, vitlök, basilika och parmesanost.

Varmrätter:

Oxfilé 199:-

Lågtempererad oxfilé med rosépepparsås, krämig potatisgratäng och sauterade grönsaker.

Helstekt fläskfilé 169:-

Svensk helstekt fläskfilé med kantarellkrämsås, hasselbackspotatis och tomatsallad.

Lammytterfilé 189:-

Grillad lammytterfilé med rödvinssås, vitlök, rosmarin, rostad potatis och sauterade grönsaker.

Parmalindad kycklingfilé 169:-

Svensk gårdskycklingfilé serveras med gorgonzolasås, rostad potatis och broccoli.

Laxfilé 169:-

Laxfilé med dijonsenap och västerbottenost serveras med gräslöksröra och dillslungad potatis.